Prednosti SSD hostinga

Prednosti SSD hostinga

Zašto uvek treba dati prednost SSD hostingu?

Tehnika i računarstvo se u poslednjih nekoliko godina razvijaju neverovatnom brzinom. Pojmovi u računarstvu koji su godinama bili njegov sastavni i neizostavni deo, polako, ali, sigurno spremaju se za odlazak u ,,zasluženu penziju“. Konkretno ovde mislimo na tvrdi disk – HDD (engl. Hard disk drive). Iako se naravno i dalje  koristi u velikom broju, i to sa ogromnim kapacitetima memorije, njegov naslednik SSD (Solid State Drive),  preuzima prioritet i postaje dominantan na tržištu uređaja za skladištenje podataka.

Razlika izmedju SSD-a i HDD-a

HDD predstavlja tvrdi disk, starijeg tipa. Do pre samo par godina koristili su ga svi računari. Funkconiše pomoću mehaničke ruke i rotirujuće ploče (kao kod gramofona). HDD radi na principu skladištenja podataka na mnoštvo diskova koji se okreću izuzetnom brzinom. Tom prilikom, podaci se beleže i kada ima potrebe, koriste. HDD je tokom godina usavršavan, ali suštinski njegova mehanika i dalje radi slično kao i kada je nastao (još u drugoj polovini dvadesetog veka) tako da je prenos podataka za današnje trendove dosta spor što prilikom učitavanja podataka dovodi do određenog kašnjenja (kašnjenje se javlja jer se rotirujuća ploča okreće bez prekida dok ne nađe traženu informaciju). Ako imate nameru da pokrenete posao na internetu koji će imati veliki broj posetilaca, kao zasigurni, ova vrsta standardnog hostinga neće uspešno odgovoriti Vašim ciljevima.

SSD hosting predstavlja trenutno najaktuelniju tehnologiju za hostovanje veb sajtova. To svakako nije bez razloga, ona sa sobom nosi mnogobrojne prednosti.

Kao što smo naveli, SSD je skraćenica od “Solid-State Drive”. SSD koristi neizbrisivu memoriju – fleš memoriju (engl. Flash memory), i dok su podaci, recimo, na RAM memoriji samo privrememo, tačnije samo dok je računar uključen, SSD sluzi za trajno skladištenje podataka na jedinici diska. Za razliku od  HDD-a unutra se ne okreće fizički disk. SSD nema pokretne delove, a upravo zbog toga Vaš pogon se ne greje, ima neuporedivo bržu sposobnost čitanja ili zapisivanja podataka i troši mnogo manju količinu energije od hard diska. Svi podaci se čuvaju na mikročipovima. SSD se može naći kako na serverima, tako i na ličnim računarima.

Prednosti SSD-a

Veb hosting koji se zasniva na SSD-u ima mnogrobojne prednosti, u nastavku navešćemo neke od njih:

Odlične performanse i brži rad

U SSD-u se podaci čitaju direktno sa prostora za skladištenje. Nema rotacionih glava i magnetnih diskova što doprinosi brzini učitavanja i čitanja podataka. Brzina je posebno bitna za svaku vrstu online poslovanja, jer u modernom dobu, gde se živi neverovatnom brzinom, prosečan korisnik nema vremena, a ni strpljenja da čeka na informacije koje traži, tako da vrlo lako možete da dođete u situaciju da izgubite potencijalnog kupca ako istom ne obezbedite maksimalno brzi pristup. Bukvalno, uz SSD hosting, Vaša veb stranica i podaci na njoj će se otvarati neuporedivo većom brzinom. Treba imati u vidu, da ne utiče samo SSD na brzinu sajta, ali je svakako jedan od glavnih faktora. Takođe, sa druge strane, kada se uzme u obzir SEO, treba znati da Gugl (engl. Google) mnogo bolje rangira sajtove koji imaju veću brzinu otvaranja.

Pouzdanost hardvera i sigurnost podataka

SSD je bez pokretnih delova, tako da je mogućnost lomljenja ili habanja minimalna, što SSD čini mnogo pouzdanijim. Imajući u vidu da se hard diskovi sastoje od pokretnih delova, oni su itekako skloniji fizičkim, mehaničkim oštećenjima od SSD uređaja. Oštećenje diska može da dovede i do gubljenja podataka. SSD-ovi su otporniji na fizička oštećenja, tako da za one koji posebno brinu o svojim podacima SSD predstavlja nedvnosmisleno pravi izbor.

Manja potrošnja energije

SSD u proseku troši i do 80% manje energije u odnosu na HDD. Ovo predstavlja veliku uštedu energije, i zbog toga SSD je i ekološkiji mnogo prihvatljiviji.

SSD pruža mnogobrojne prednosti, a što se nedostataka tiče, mogli bismo da navedemo da su ograničenog kapaciteta – manjeg kapaciteta od HDD, ali i to se rešava, stalna modernizacija fleš memorija konstantno povećava kapacitet skladištenja SSD-ova. Kao i sva fleš memorija, i SSD diskovi imaju ograničen broj puta podataka koji mogu biti upisani, izbrisani i prepisani na deo diska. Međutim, napretkom SSD tehnologije, povećava se i životni vek uređaja.

Tipovi SSD hostinga

SSD WordPress Hosting

WordPress izuzetno dobro funkcioniše na SSD Hostingu. Danas platforma WordPress pokreće skoro trećinu ukupnog broja sajtova na internetu. WordPress svojim korisnicima pruža mogućnost  instalacije mnogih plugin-ova (engl. Plugin) što prouzrokuje sporiji rad na klasičnim vrstama hostinga, dok sa SSD hostingom apsolutno nema tih problema.

Cloud SSD hosting predstavlja pravo rešenje za korisnike visokih zahteva, recimo onima koji žele da pokrenu neke aplikacije. Cloud server poseduje sve prednosti fizičkih servera koji su odlična kombinacija sa  modernim opcijama Cloud okruženja. Korisnici imaju mogućnost da plate i koriste resurse prema njihovim potrebama, a ukoliko se te potrebe povećaju bukvalno na jedan klik povećavaju storidž (engl. Storage), procesore, memorijski kapacitet.

Kome se preporučuje SSD hosting?

Zbog mnogobrojnih prednosti, SSD hosting je preporučljiv bukvalno svima. Pogotovo ako imamo u vidu da je cena SSD-a sve pristupačnija i u odnosu na klasičan hosting, izmedju ostalog, pruža mnogo brži rad sajtova što naravno, itekako, utiče da korisnici imaju bolje iskustvo. To ,,korisničko iskustvo“ direktno utiče da se preko Vašeg sajta obavlja što veći broj kupovina, zato je SSD hosting maltene neophodan za: elektronsku trgovinu, za e-šopove (engl. Web shop), CMS platforme, za sajtove koji beleže velike posete, za sajtove koji sadrže u sebi ogromne baze podatka itd.

Na kraju, možemo da zaključimo, da SSD hosting  predstavlja naprednu strategiju, pa odlučivanjem za SSD pravite odličnu investiciju u budućnost svoje veb stranice, jer je sada već izvesno da će upotreba SSD-a biti naširoko rasprostanjena u skorijoj budućnosti i upravo je SSD taj koji će Vam omogućiti stabilnost Vaše veb stranice. Iako skuplji, SSD nudi neuporedivo više i bolje performanse, tako da je definitivno pravi izbor.

POZOVITE NAS