Šta je cPanel i njegove prednosti

Šta je cPanel i njegove prednosti

Šta je to Cpanel i zašto je toliko popularan?

cPanel je grafička kontrolna tabla, omogućava kontrolu nad veb serverom preko veb pregledača, a ono što ga karakteriše jeste jednostavna upotreba. Upravo zbog te jednostavnosti početnici ga masovno koriste, ali ga nezaobilaze ni oni sa višegodišnjim iskustvom.

Preko cPanela imate mogućnost da upravljate svim elementima na Vašem veb hosting nalogu, od e-pošte, beze podataka, datotekama, pa do najsitnijih detalja poput sa kojih lokacija može da se pristupi istome i slično. Upravljanje se vršite preko korisničnog interfejsa.

Osnova cPanela je da kontrolu nad nalogom preuzme sam korisnik, a ne hosting provajder. cPanel se jednostavno održava poboljšanjem softvera, ažuriranjem kao i primenom sigurnosnih mera.

Slobodno bi moglo da se kaže da 1996. godine, kada je cPanel napravljen, iz godine u godinu sve je popularniji, a radi na Linux operativnim sistemima koji ga čine maksimalno stabilnim radnim okruženjem.

Karakteristike cPanela

 1. Imate mogućnost da sa svojim hostingom povežete imena domena
 2. Postavite e-adrese za svoju veb lokaciju
 3. Imate mogućnost da napravite nove baze podatka, kao i da upravljate već postojećim
 4. Mogućnost otpremanja datoteka
 5. Izrada rezervne kopije veb lokacija
 6. Omogućena su menjanja sigurnosnih podešavanja

Svakako, cPanel sadrži puno funkcija  koje nemaju drugi paneli za upravljanje veb hostingom.

Bez problema se može koristiti na mobilnim telefonima jer reaguje na veličinu ekrana i sve to automatski. Takodje, automatski prilagođavaju sva napredna podešavanja za veb hosting.

Još jedna odlična karakteristika cPanela je u stvari njegova fleksibilnost u vidu migracije veb sajta, on Vam omogućava da bez problema prebacite svoju kompletnu veb stranicu sa apsolutno kompletnim sadržajem sa jednog veb hosting servera na drugi.

Jedna od najčešće korišćenih funkcija na cPanel nalogu je Softaculous – zahvaljujuću njemu olakšano je instaliranje softvera Vašeg naloga za veb hosting. Na svom nalogu omogućuje Vam da instalirate WordPress, Drupal, Joomla, kao i mnoge druge.

Kada je reč o čuvanju kopija Vašeg veb sajta, cPanel omgućava premotavanje servera, što Vas posebno štiti od potencijalnih grešaka tokom rada. Premotavanjem servera imate mogućnost da vidite listu poslednje dve do četiri nedelje. Ukoliko u bilo kom trenutku dođe do potrebe za kopijom Vašeg veb sajta, možete jednostavno da izaberete željeni dan sa liste ili da kontaktirate Vašeg hosting domaćina kako bi Vam dostavio isti, ili pak uradi za Vas takozvani veb sajt backup.

Uz pomoć menadžera datoteka lako pristupate direktorijumima i datotekama u Vašem nalogu. File manager Vam služi za dodavanje fascikle, a pored toga služi i za izvršenje radnji na datotekama kao što su kopiranje, otpremanje, preimenovanje, uredjivanje i slične akcije. Ukoliko koristite disk ne morate brinuti koliko imate prostora na istom. File Manager je jedan od najčešće korišćenih alata u cPanelu.

Sami možete da napravite i upravljate celokupnom e-poštom koja je povezana za Vašim nalogom u okviru cPanela. Za svaki nalog dodeljujete odeđeni prostor na disku, imate i mogućnost da uvek kada je potrebno podesite nove lozinke za svaku adresu e-pošte.

Sami upravljate bazama podataka, iako niste adimistrator sistema. Odeljak baze podataka Vam pružaju veoma zanimljivu opciju da ih sami kreirate, da ih menjate, da im pristupate. Baze podataka su veoma bitne same po sebi jer sadrže sve informacije koje ste ikada uneli na Vaš veb sajt, a samim time cPanel je odlično rešenje jer uz jako jednostavno korišćenje možete da upravljate njima.

Prednosti cPanela

 1. Najveća prednost cPanala je upravo njegova jednostavnost
 2. Sama instalacija razlikuje se od softvera do softvera, ali je generalno veoma jednostavana, sastoji se od nekoliko koraka i nije potreban napredan tehnički nivo znanja da bi se instalirala, dovoljno je samo pratiti uputva instalacije
 3. Grafički interfejs Vam omogućava da jednostavnim komandama obavljate i osnovne ali i složene funkcije. Samo održavanje sistema vrši se u nekoliko jednostavnih klikova
 4. cPanel radi isključivo na Linux operativnom sistemu, koji uopšte nije zahtevan, ali je u isto vreme izuzetno stabilan, potrebno mu je samo 20GB hard diska i 512 ram memorije za pokretanje samog sistema
 5. cPanel pruža izvanredne funkcije, koje omogućavaju pristup hostingu kao i upravljanje njihovom veb lokacijom na mreži. Funkcije koje nam cPanel omogućava zaštićene su antivirusom koji štiti od napada i virusa
 6. cPanel ima integrisani softver za veb poštu, koji pomaže u slanju i primanju e-pošte putem mrežnog klijenta za veb poštu
 7. Dostupan je na mnogim jezicima

Nedostaci cPanela

cPanel nema nekih velikih mana ali možemo ih uočiti par:

 1. cPanel je komercijalni softver i kao takvog da bi ste ga koristili morate ga i platiti
 2. cPanel najbolje funkcioniše za mala i srednja preduzeća, za velike veb stranice se ne preporučuje, što opet u praksi nije zlatno pravilo

Tipovi korisničkih nivoa cPanela

cPanel instalira administrator sistema na Linux sistem. Uz pomoć cPanel softverskog servera, administrator može da kreira virtuelne privatne servere ili da ceo server posveti zajedničkom hosting okruženju.

cPanel ima dva tipa korisničkih nivoa:

Administrator servera –  predstavlja vrstu osnovnog korisnika cPanel Linux servera i ima apsolutnu kontrolu nad celokupnim serverom. Administrator servera pravi, vrši prepravke ili ukljanja naloge sa cPanel servera. može da kreira, menja ili briše bilo koji nalog sa cPanel servera. Administrator servera ima pristup cPanel VHM (Veb Host Manger), što se može razumeti kao pozadina cPanel-a.

Korisnički nalog –  To je, u stvari ,,običan“ korisničk nalog, koji svaki pretplatnik na veb hostingu dobija. Nemaju mogućnost pristupanja Veb Host Manager-u.

POZOVITE NAS