Šta je hosting?

Šta je hosting?

Šta je hosting?

Sigurno ste mnogo puta čuli za pojam hosting, ali niste sigurni šta tačno znači i šta predstavlja. Na internetu ćete naći mnogo različitih informacija i objašnjenja šta je hosting, a mi Vam u nastavku teksta iznosimo kompletnu definiciju i objašnjenje šta je, čemu služi i zašto nam je neophodan u svetu digitalnog poslovanja.

Vrlo često prilikom pominjanja pojma hosting uz njega nailazimo i na pojam domen. Mnogi bi pomislii da je to u stvari ista stvar, ali nije tako, iako su i domen i hosting neophodni da bi veb sajt (engl. Website) bio funkcionalan. Da bi Vam razlika između ova dva pojma bila jasnija, uzećemo sledeći  primer – domen bi u stvari bilo Vaše mesto stanovanja, a hosting plaćanje nadoknade za to stanovanje. U prevodu, plaćanjem hostinga Vi izmirujete kiriju prema stanodavcu.

Hosting možemo da posmatramo i kao jedan hard disk, koji smo zakupili na neki određeni period. Kada prebacimo podatke na taj hard disk, onda je taj veb sajt dostupan i vidljiv potencijalnim korisnicima.

Zakljucujemo da je hosting, najprostije receno, smestaj za veb sajt na inetrnetu, pomoću njega fajlovi od kojih se sastoji veb sajt postaju vidljivi na mrezi.

Kako funkcioniše hosting?

U prethodnom delu teksta pokušali smo da Vam na osnovu nekih učestalih životnih situacija objasnimo šta je to hosting. Kako on funkcioniše? Veb hosting (engl. Web hosting) је mrežna usluga pomoću koje Vi objavljujete svoju veb stranicu ili veb aplikacuju na netu. Prilikom registracije za uslugu veb hostinga u osnovi vi iznajmljujete prostor na serveru gde smeštate podatke koji omogućavaju pravilno funkcionisanje veb sajta.

Šta je server?

Server je fizički računar koji radi  non stop – bez prekida, što vašoj veb lokaciji omogućava dostupnost i vidljivost 24 časa dnevno, povezujuci ostale veb korisnike sa Vašom lokacijom sa bilo kog mesta u svetu. Dobavljači usluga veb hostinga pored servera imaju i veze kojima hostuju veb lokacije.Vaš veb domaćin zadužen je za је за rad tog servera kao i za njegovo održavanje. Pored toga, veb domaćin obezbedjuje i zaštitu od mogućih napada. I čuva Vaše datoteke kao i baze podataka na serveru.

Takođe, dobavljači usluga veb hostinga nude razne planove hostinga, pokrivajući, na taj način širok spektar potreba za hostingom, bilo da je u pitanju mali blog ili neka velika organizacija.

Kada odlučite da napravite novi veb sajt, na Vama je da nađete za Vas najboljeg dobavljača veb hosting usluga kako bi ste dobili hosting koji u najvećoj meri odgovara Vašim potrebama, a u idealnim okolnostima to bi bio hosting koji nude pre svega brz, a zatim i neograničeni SSD prostor za Vaš veb sajt, kao i neograničenu bazu podataka uz redovne kopije (eng. back-up) Vašeg veb sajta.

Koje su to odlike dobrog hostinga?

 1. Pre svega pouzdanost i brzina
 2. Podržavanje neophodnih servisa za pravo delovanje Vašeg veb sajta
 3. Dovoljna količina protoka
 4. Kvalitetna podrška, idealno sa uslugom veb mastera (engl. Webmaster)

Popularni tipovi veb hostinga

Postoji ogroman broj hosting kompanija, neke od njih su jeftinije, usmerene na uslovno rečeno manje korisnike – lokalno tržiste, dok postoje i oni veći, koji imaju za cilj saradnju sa naprednijim korisnicima sa posebnim potrebama. Kada je reč o najpopularnijim tipovima veb hosting, možemo ih podeliti na sledeće tipove servisa:

 1. Shared hosting
 2. VPS
 3. Dedicate hosting
 4. WordPress hosting

Shared hosting

Ovaj tip hostinga se koristi veoma često, odličan je za sopstvene blogove, kao i za sve sajtove srednjih veličina. Ukoliko se pitate šta spada u „srednju veličinu”, odgovor je veoma jednostavan – ukoliko niste vlasnik veb sajta poput Amazona ili recimo sa domaće scene KupujemProjdajem,  možete da smatrate da je shared hosting idealno rešenje za Vas.

Ova vrsta hostinga funkcioniše tako što delite jedan isti server sa većim brojem klijenata. Sve lokacije koje su hostovane na određenom serveru dele kompletno sve, npr, memoriju, snagu računara i sam prostor na disku. Prednosti ovog tipa servera su pristupačna cena, sve opcije servera su unapred konfigurisane, veoma lak pristup i upravljanje od strane korisnika, kao i održavanje i administracija servera.

Sa druge strane, kao mane možemo da navedemo: gotovo zanemarljiva kontrola nad samom konfiguracijom servera, deljenje istog prostora sa drugim korisnicaima – što opet, ukoliko niste korisnik sa posebnim potrebama, i ukoliko Vaš domaćin pruža usluge neograničenog hard diska i baze podataka, ne bi trebalo da Vam bude briga za Vaše poslovanje.

VPS

Kod ovog tipa servera, virtuelnog privatnog servera ili VPS, trebate da imate u vidu da Vi ipak ne koristite server sami, već ga i dalje delite sa drugim korisnicima, ali sada, od Vašeg veb domaćina dobijate odvojenu, posebnu particiju na serveru, u prevodu dobili ste odredjeni, namenski prostor  na serveru, kao i za Vas posebno rezervisanu količinu memorije i resursa.

VPS hosting je preporučljiv za one korisnike koji imaju izuzetno velike veb sajtove sa izrazitim rastom posete.

Kada govorimo o prednostima, treba naglasiti da je ovo idealan izbor za one koji koji imaju izuzetno veliki broj poseta na dnevnom nivou, kao i velike stranice, jer će u tom slučaju performanse Vašeg sajta doći do izražaja. Takođe, dobijanje posebnog namenskog serverskog prostora i laka prilagodljivost, a kao mane izdvajamo dosta višu cenu od ostalih vrsta hostinga, a isto tako, da bi ste upravljali ovom vrstom servera potrebno Vam je određeno tehničko znanje.

Dedicate hosting

Dedicated ili namenski hosting predstavlja vrstu hostinga u kome imate Vaš fizički server koji je namenjen iskljucivo Vama, tačnije Vašoj veb lokaciji. Kod ovog tipa hostinga imate mogućnost da svojom veb lokacijom upravljate baš kako želite, sami birate operativni sistem, sami birate softver koji želite da koristite, takođe i okruženje hostinga podešavate u skladu sa svojim potrebama.

Iznajmljivanje namenskog servera je isto kao i da imate sopstveni server na određenoj lokaciji, sa tim što bi trebalil da imate i profesionalnu podršku Vašeg veb hostinga. Namenski server je preporučljiv za izuzetno velike veb sajtove koji sa druge strane ostvaruju i izuzetno veliki saobraćaj – tačnije broj poseta.

Zakljucujemo da su prednosti sledeće: autonomija nad konfiguracijom servera, pouzdanost i sigurnost, a kao mane navodimo sledeće: veoma visoki troškovi koje ipak mogu da isprate samo velika preduzeća, za upravljanje ovim serverom morate imati visok nivo tehničkog znanje.

Cloud hosting

Cloud hosting spada u red najnovijih oblika hostinga. Implementira se na grupnim serverima. Odlikuje je ga visok stepen pouzdanosti, a razlog zašto je to tako je taj jer ako bi došlo do kvara na nekom od servera Cloud sistem i dalje nastavlja neometano da radi, bez ikakvih funkcionalnih problema.

Ovaj tip hostinga nije centralizovan, što sa sobom nosi kako određene prednosti tako i nedostatke. Jedna od prednosti bi bila što u slučaju lošeg vremena, oluja, nepogoda, raznih vrsta kvarova, problema sa strujom, Cloud i dalje normalno radi. Kod pretežno jako velike većine, kada govorimo o hosting provajderima, u obavezi ste da unapred plaćate određeni iznos za zakup istog, a ako bi se desilo da se slučajno potroši više od onoga što obuhvata taj iznos, onda morate da doplatite za tu količinu potrošenih podataka. Za razliku od te većine, kod ove vrste hostinga to nije slučaj, ovde provajderu plaćate samo za resurse koje ste potrošili, tačnije iskoristili.

Loša strana toga što Cloud nije centralizovan ogleda se u tome što Vi kao korisnik nemate uticaj na to gde će se Vaši podaci smeštati, to može predstavljati veliki problem za korisnike kojima je bezbednost podatka najbitnija.

WordPress hosting

WordPress hosting je vrsta hostinga koja je namenjena vlasnicima WordPress stranica. Vaš server je konfigurisan posebno za WordPress a u Vašoj lokaciji su unapred instalirani dodaci za određene zadatke, to se pre svega odnosi na keširanje i sigurnost.

Kod ove vrste hostinga, konfiguracija je unapred visoko optimizovana pa se Vaša stranica učitava mnogo brže i radi maltene bez problema. Prednosti ovog tipa hostinga: veoma je pogodan za početnike, povoljna cena, jednostavna instalacija WordPresa, unapred dobijate instalirane WordPress dodatke, a kao najveću manu navodimo što je samo za WordPress lokacije, tako da Vam onda ovaj tip ne odgovara ukoliko nameravate da hostujete veći broj veb lokacija na svom serveru.

Takođe, ovde treba jasno naznačiti da WordPress veb sajtovi ipak najbolje funkcionisu na SSD hostingu, te ukoliko imate iskusnog veb mastera ili podršku istog od strane Vašeg hosting provajdera, Vaš veb sajt može da se odlikuje neverovatnim performansama koje su daleko naprednije od integracije sa WordPress hostingom.

SSD Hosting

Apsolutno najnaprednija platforma za hostovanje veb sajtova trenutno je SSD hosting.

Šta je SSD?

Solid State Drive ili samo SSD – predstavlja  naprednu verziju diska koji se odlikuje mnogo većom brzinom u poređenju sa mehaničkim diskovima. SSD hosting se zasniva na tkz. storidž sistemu. Ovaj sistem izgrađen je sa mnoštvo SSD diskova, a inace ne sadrži  pokretne delove.

Prednosti  SSD u odnosu na klasičan hosting su mnogobrojne, navodimo samo neke od njih:

 1. brzina čitanja
 2. nema pokretnih delova, tako da je brzina odziva diska veća
 3. manja potrošnja energije
 4. manje opterećivanje/zauzimanje procesora
 5. sigurnost podataka na višem nivou
 6. brže izvrsava zahteve

Šta dobijate  SSD Hostingom?

Benefiti prelaska na SSD hosting su mnogobrojni. Vaš veb sajt postaje neuporedivo brži. Vreme učitavanja kako malih, srednjih ili velikih sajtova – koji poseduju mnoštvo podataka je znatno kraće. To automatski sa sobom nosi još jednu ogromnu prednost, što je brzina učitavanja veća Google bolje rangira i čini Vaš veb sajt dostupnijim i vidljivijim. U pretragama Vaš sajt poboljšava svoju  poziciju. Dakle, zakljucujemo da je za najbolju SEO optimizaciju neophodno preći na SSD hosting.

Za koga je SSD Hosting?

Odgovor na ovo pitanje bio bi kratak i jasan – apsolutno za svakoga.

Iako nudi toliko više od običnog hostinga, cena to uopste ne oslikava, zanemarljivo je veća. Ako imamo u vidu da je veb sajt kod ove vrste hostinga mnogo brži, samim tim on pruža i prijatnije iskustvo za samog korisnika, a to na kraju možda i presudno utiče na to da li će korisnik ponovo posetiti Vaš veb sajt.

SSD hosting posebno preporučujemo online prodavnicama, kao i onima koji beleže masovne posete i sajtovima koji poseduju kompleksne baze podataka.

POZOVITE NAS